Kultrovat - Tea

 2009.02.28. 12:52

Eldöntöttem, hogy írok másról is nem csak arról, hogy mi történik, hanem arról is hogy mi van itt, egy-egy dologról, szokásról egy-egy rövid szösszenetet. :P

Az első a tea (Elma Çay): Sokan azt hiszik, hogy a törökök nemzeti (nem alkoholos) itala a kávé, de ez nem igaz, mivel itt mindenki teázik. Egész nap, mindenhol lehet találkozni olyan emberekkel, akik teáznak, legyen az otthon, hivatalban, az egyetemen, üzletekben, pénzváltóknál, mindenhol. Régebben kávéztak, de miután összeomlott az Oszmán Birodalom, a kávé nagyon drága lett és azóta teáznak. Almateát isznak, jellegzetes tulipán alakú pohárból.

 

 

 

 

 

 

Sok helyen lehet látni a városban, hogy vki a kezében tálcával rohangál üzletről üzletre és viszi a telipoharakat az embereknek, egy óra múlva pedig újra körbejár és visszaviszi az üreseket. Gyakran az ürespoharakat csak úgy kiteszik az utcára a bolt elé, amit meglepő (nem magyar:)) módon senki sem lop el. :)

Már írtam korábban, hogy az egyetem is teával kínáltak minket egyfolytában, bár az egyetemen adtak kamillateát is, amit ritkábban lehet látni, általában azok isszák, akik nem bírják az almateát, mivel az eléggé erős.

A teát rendes teafűből készítik el egy kétrészes teáskancsóban. Az alsó részébe vizet tesznek, a felső kisebb részébe pedig teafüvet szárazon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután a víz felforrt az alsó részben az egyik részét ráöntik a tefűre a felsőrészben, így a felső részben egy nagyon erős "teakoncentrátum" lesz. Alacsony gázon szokták főzni, mivel akkor mégjobban kijön a teának íze. Miután elkészül a felső részből öntenek egy előtte forró vízzel kiöblített pohárba (ne repedjen meg a pohár) és erre külön ráöntik az alsó részből a forró vizet, utána pedig cukrot tesznek bele.

A bejegyzés trackback címe:

https://ourturkey.blog.hu/api/trackback/id/tr62971434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baggio85 2009.03.01. 02:04:58

Jó az új rovat!!!

Írj csak továbbra is, sztem még mindig sokan (egyre többen) olvassuk, csak kevés a komment.Kifogyott a humorzsák.

Amúgy meddig is sörözöl törökföldön?

7up 2009.03.02. 10:37:22

Júni elején jönnek haza kedves Bagg :) Kisg vártam már nagyon az új írásaidat, de sajnos megint kimaradt, a számomra legizgalmasabb rész :) Mondtad, hogy odamentél egy török csajszihoz táncolni, aki ordítozni kezdett :) És azt is, hogy nem csak ilyen élményed volt, amikor később is próbálkoztál... mondtad hogy arról is írsz... várom nagyon ;)

Turgi 2009.03.02. 17:15:18

Azaz! Ne hallgasd el a mocskos részleteket sem. :)
Nagyon jó ez a kult rovat, érdekes. Legyen rajta a szemed a viselt dolgaikon a jövőben is! :)

heszusz 2009.03.02. 19:29:22

bag: júni közepén megyünk haza
7up: azt már leírtam, mármint a táncolósat, turgi még kommentálta is :)
turgi: ööö... elhallgatom :D
süti beállítások módosítása